***let op! er is op 23, 24 en 27 december GEEN landelijke staking***

de apotheek is die dagen dus gewoon geopend vanaf 08:00 uur tot en met 17.30 uur, behalve 24 december dan is de apotheek om 16:00 uur gesloten. Op 25 en 26 december is de apotheek wegens kerst gesloten.

 

Het online bestellen van uw medicatie gaat via MijnGezondheid.net. Zo kunt u geheel kosteloos uw geneesmiddelen dossier inzien, medicijnen herhalen, een vraag stellen aan uw apotheker, een bijsluiter inzien of printen en een medicatiepaspoort printen.

Na aanmelding kunt u op uw smartphone of uw iPad ook uw medicatie dossier inzien, uw medicatie bestellen, een medicijnwekker instellen of een bijsluiter van uw medicatie inzien via de gratis app MedGemak.

Om in te kunnen loggen op MijnGezondheid.net heeft u een DigiD code nodig. Voor de MedGemak app is alleen de eerste keer een inlog met DigiD noodzakelijk. Daarna kan met een pincode snel uw dossier geopend worden. Klik hier voor een handleiding om de app te installeren. Wel zo makkelijk!

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Blaaszwakte

Wat is blaaszwakte?

Urine wordt in de nieren geproduceerd en gaat via de urineleiders naar de blaas. De urine wordt in uw blaas opgeslagen tot deze gevuld raakt en komt dan via de plasbuis naar buiten.

De plas wordt opgehouden door een sluitspier rond de uitgang van de blaas. Bovendien vormen ook de spieren van uw bekken een afsluiting rond uw plasbuis.

De bekkenbodemspieren vormen een soort strakke hangmat waar uw blaas op steunt. Bij het opslaan van de urine wordt de blaas opgerekt. Bij ongeveer 150 tot 200 milliliter vulling van de blaas krijgt u aandrang om te plassen. Door het aanspannen van de spieren in de blaaswand en het ontspannen van de spieren rond de uitgang van de blaas en rond de plasbuis, kunt u plassen.

Bij blaaszwakte zijn de spieren in de blaaswand te zwak. Dit kan tijdelijk zijn, zoals na een prostaatoperatie of bij een ontsteking, maar ook blijvend, zoals bij aangeboren afwijkingen van het ruggenmerg (bijvoorbeeld een open ruggetje), een dwarslaesie (de zenuwbanen in het ruggenmerg zijn stuk) of multiple sclerose.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

U kunt hier zelf weinig aan doen. Als u deze klachten herkent, neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan u onderzoeken en kijken wat voor u de beste behandeling is.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Distigmine
Distigmine versterkt de spieren in de blaaswand. Hierdoor kan de blaas beter werken en kunt u weer plassen.